Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye Heyeti Üyesi Gülsün Bilgehan’ın “Yolsuzluğa Karşı Parlamento ile Araştırmacı Gazeteciliğin İşbirliği” raporu, AKPM Yaz Oturumu’nun dünkü (27 Haziran) ikinci oturumunda tartışıldı.

Rapor, “dördüncü kuvvet” olan medya ile yasamanın, yargı ve yürütmenin egemenliğine karşı ortak çalışmasıyla araştırmacı gazeteciliğin güçlendirilmesini öneriyor.

Bunun için de parlamentoların, haber kaynaklarını da koruyacak şekilde amaca uygun yasalar yapması ve araştırmacı gazeteciliğe maddi destek ayırması ifade ediliyor.

Yolsuzluğu önlemede medyanın rolü

Rapordan öne çıkan değerlendirme ve öneriler şöyle:

* Parlamentolar, şeffaflıkta ve sivil toplum ile özellikle de medyayla birlikte çalışmayı güçlendirmede önemli rol oynar.

* Araştırmacı gazetecilik de yolsuzlukla mücadelede anahtar rol oynar. Hatta bazı durumlarda, yolsuzluğu önlemede tek gerçek ve etkili metottur. Gazetecilerin sabırlı ve zor işleri yapılmadığında ya da haber kaynakları cesaretlendirilmediğinde, yolsuzluk birçok durumda açığa çıkmayabilir.

* AKPM, araştırmacı gazeteciliğe daha fazla destek vermeyi değerlendirmeli.

* Parlamentolar, daha iyi yönetim için ve yolsuzlukla mücadele için araştırmacı gazetecilerle ve medyayla sinerji yaratmayı amaçlamalı.

* Parlamentolar ile araştırmacı gazeteciler arasındaki yakın işbirliği, parlamentoların da itibarını artıracak ve vatandaşların demokratik kurumlara ve medyaya güvenini yükseltecektir.

* AKPM üye devletleri, yolsuzlukla mücadele stratejilerinde, araştırmacı gazeteciliğin rolünü de gözönüne almalı.

* Parlamentolar, bilgiye ulaşmanın yaygınlaşmasını amaçlayan yasalar çıkarmalı. Araştırmacı gazeteciliğin, bağımsızlığı zedelenmeden desteklenmesi için finansal mekanizmalar yasayla kurulmalı.

* Haber kaynaklarının/muhbirlerin (whistle-blowers), misilleme veya yasal işlemlerle karşılaşma riskine karşı koruyucu önlemler alınmalı.

Dört “kırmızı çizgi”
Raporda dört ana alanda “kırmızı çizgi” uyarısı yapılıyor:

* Bilginin ilişkili olduğu kişilerin özel hayatı ve itibarına saygı.

* Bazı ekonomik bilgilerin gizliliğinin korunması.

* Süren soruşturmanın gizliliğinin korunması.

* Ulusal güvenliği ve kamu düzenini tehlikeye sokabilecek bilginin korunması.

Gülsün Bilgehan hakkında
25 Şubat 1957’de Ankara’da doğdu. Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi.

2002’de CHP Ankara Milletvekili seçildi. Bu dönemde, Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi’nde görev aldı.

Avrupa Konseyi’nin parlamentosunda Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanlığı görevinde bulundu.

Anneannesi Mevhibe Hanım’ın gözüyle, Kurtuluş Savaşı’nı, Cumhuriyetin kuruluşunu ve ilk yıllarını anlattığı iki ciltlik “Mevhibe” adlı kitabı ile İstanbul Birleşik Kadın Örgütleri “Yılın Kadın Yazarı” ve “Abdi İpekçi Ödülü”nü aldı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi “Üstün Hizmet Madalyası”, Fransa tarafından verilen “Onur Nişanı” sahibi.

2011’de yeniden CHP Ankara Milletvekili oldu. Bu dönemde AKPM Sosyalist Kadın Çalışma Grubu Başkanlığını yürüttü.

Ocak 2015’te, Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanlığına yeniden seçildi ve bu görevi bir dönem daha yürüttü. Mart 2016’da Avrupa Konseyi Medya ve Bilgi Toplumu Alt Komitesi Başkanlığına seçildi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye Heyeti üyeliğini sürdürüyor.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde, CHP’den Ankara Milletvekilliğine yeniden seçildi. (AS)

 

Bianet.org – 27 Haziran 2017